verbindingen/katern Created with Sketch.

Nieuws / Het IS-MB-GA-model / Het IS-MB-GA model kan beter

Het IS-MB-GA-model

Geschreven door Lans Bovenberg - 04 november 2020

Het IS-MB-GA model kan beter

'De MB-regel in het IS-MB-GA-model kan beter', zegt Lans Bovenberg. 'De in het examenprogramma voorgeschreven invulling van dit model schiet te kort bij het beschrijven van één van de drie kernvariabelen, namelijk de inflatie.'

Het nieuwe examenprogramma 2023 voor het VWO introduceert het IS-MB-GA model met als doel het leren begrijpen van de verbanden tussen inkomen, rente en inflatie. Burgers van de toekomst krijgen zo meer begrip voor en meer vertrouwen in het monetaire beleid (MB) van de Europese Centrale Bank (ECB). Ik sta volledig achter deze doelstelling. Ook steun ik het nieuwe macro- programma voor het VWO zoals de commissie Jacobs dat zorgvuldig heeft ontworpen, inclusief het IS-MB-GA model.

Probleemstelling:

Maar op één essentieel punt is nog verdere verbetering mogelijk. De in het examenprogramma voorgeschreven invulling van dit model schiet te kort bij het beschrijven van één van de drie kernvariabelen, namelijk de inflatie. In plaats van dat de inflatie terugkeert naar het doel van prijsstabiliteit, divergeert de inflatie permanent naar een ander niveau. De centrale bank faalt dus in haar belangrijkste missie: het garanderen van prijsstabiliteit. Dit doet de ECB geen recht en is niet bevorderlijk voor het vertrouwen van burgers in de overheid.


Benieuwd naar de oplossing? Lees hier het artikel.

Deze blog is onderdeel van de categorie

Het IS-MB-GA-model

Lees meer blogs uit deze categorie

Video - Het IS-MB-GA-model
backtotop-groen Created with Sketch.