Dit keuzekatern bespreekt de invloed van ethiek op de economie. Adam Smith, de grondlegger van economie als wetenschap, maakte al duidelijk hoe groot de invloed van morele overwegingen is op menselijk gedrag. In dit katern definiëren we een ethisch motief als ‘je bekommeren om de gevolgen van je keuzes voor anderen’.
Ethiek brengt het vak economie dichter bij jouw belevingswereld. Want zonder dat je het misschien door hebt, spelen morele overwegingen een grote rol in al jouw dagelijkse relaties. Met vrienden, bij familie en zelfs met jouw leraren op school. Wellicht zul je jezelf wel meer herkennen in de in dit katern beschreven morele drijfveren dan in de koele, berekenende motieven van de zogeheten homo economicus, die geen morele waarden en overwegingen heeft. Je motieven zijn overigens niet constant. In de ene situatie handel je ethisch, om in een andere situatie alleen aan jezelf te denken.
Op deze pagina vind je alle documenten van de keuzekatern Economie en ethiek. De keuzekaternen zijn als pdf gratis van deze site te downloaden. Gedrukte exemplaren kosten € 7 per stuk en kunnen hier worden besteld.
Dit hoofdstuk definieert en classificeert morele drijfveren. Het onderzoekt hoe deze motieven uitwerken in het gevangenendilemma. Ten slotte laten we zien hoe ethische motieven welvaart kunnen scheppen door belangen in balans brengen.
Om toegang te krijgen tot deze lesstof dien je eerst een gratis account aan te maken via de onderstaande knop.
Gratis registreren Of log hier inDit hoofdstuk onderzoekt hoe belangen uit balans kunnen raken. We onderzoeken hoe belangenconflicten potentiële welvaart vernietigen. We analyseren drie gevallen. In het eerste geval hebben de spelers ik-gerichte motieven. In het tweede geval zijn er naast spelers met ik-gerichte motieven ook spelers met wederkerige motieven. Ten slotte bekijken we een situatie waarin alle spelers wederkerige motieven hebben.
Om toegang te krijgen tot deze lesstof dien je eerst een gratis account aan te maken via de onderstaande knop.
Gratis registreren Of log hier inDit hoofdstuk bespreekt hoe de in het vorige hoofdstuk geïdentificeerde belangenconflicten worden opgelost. Hoe kunnen belangenconflicten worden omgezet in parallelle belangen zodat mensen waarde voor elkaar scheppen in plaats van elkaar te beroven?
Om toegang te krijgen tot deze lesstof dien je eerst een gratis account aan te maken via de onderstaande knop.
Gratis registreren Of log hier in