verbindingen/katern Created with Sketch.

Nieuws / Economenpanel / Economenpanel - Robert Dur

Economenpanel

Geschreven door Marcel Canoy - 13 mei 2020

Economenpanel - Robert Dur

Robert Dur (RD) is lid van het SIEO-Economenpanel. Het panel bestaat uit een aantal gerenommeerde economen die werkzaam zijn bij de overheid, in het bedrijfsleven en in het onderwijs. 

Het panel buigt zich in verschillende samenstellingen over vraagstukken rondom het economie-onderwijs. Tijdens de panelsessies worden kennis en informatie met elkaar gedeeld. De panelleden worden door SIEO voor een sessie uitgenodigd, maar kunnen ook zelf een sessie initiëren en onderwerpen voor een sessie aandragen.


Marcel Canoy (MC) is vanuit SIEO verantwoordelijk voor het Economenpanel.

MC: Goedemiddag Robert. Waar hou je je nu mee bezig?

Ik ben druk bezig het hele onderwijs voor het 2e jaar bachelor toegepaste micro-economie te vernieuwen. Het is een verplicht vak voor 800 studenten. Traditioneel gaven we dat altijd met een slideshow en de studenten die het allemaal braaf aanhoren. Of minder braaf, ha ha. Maar ik geloof niet meer in deze lesvorm, zelfs niet voor grote groepen.


MC: Wat is er mis mee?

Het is te passief. De student als leerconsument. Ik wil ze leerproducent maken. Geen gelikte slideshow, maar een headset waar ik mee rondloop en de studenten voortdurend ondervraag of aan het werk zet. Actie in de collegezaal! Het doel is niet reproductie maar een passie voor het vak ontwikkelen. 


MC: Geef eens een voorbeeld?

Bijvoorbeeld kun je het principal-agentmodel opbouwen en uitleggen via interactie met de zaal en creatieve voorbeelden, gelinkt aan de praktijk. Dan wordt ook heel snel duidelijk wanneer het standaardresultaat uit de theorie geldt en wanneer juist niet. Dan leren ze meteen dat uitkomsten in de economie heel vaak van de context afhangen. Daar hoef je echt niet mee te wachten tot ze een keer gedragseconomie hebben gehad.


MC: Op die manier heb je op den duur geen gedragseconomie meer nodig.

Precies de voorspelling van Richard Thaler. Nu komt het vak nog laat in de bachelor, als een soort toetje. We werken ernaar om het naar voren te trekken. Van exoot naar verplicht vak naar integratie. Als alle vakken hier aandacht aan besteden, is een apart vak gedragseconomie overbodig, maar zo ver zijn we nog niet. 


MC: Klinkt goed! Werkt je nieuwe aanpak ook?

De studenten in de collegezaal zijn enthousiast. Als je begint bij een kaal model kun je vervolgens ook dingen als psychologische en sociologische effecten toevoegen en bezien wat de impact daarvan is.


MC: Doet iedereen dat nu zoals jij?

Er is wel een trend gaande in deze richting. Misschien is niet iedereen even ver. Sowieso is zo’n herziening een crime omdat alles met alles samenhangt in het onderwijscurriculum. 


MC: De mensen van Rethink Economics zullen blij met je zijn. 

Ik hoop het. Ik heb het idee dat ze zich bij hun oordeel over de huidige economie studies te veel op de - toegegeven - nogal gedateerde teksten van studiegidsen hebben gebaseerd. Daar krijg je niet altijd een scherp beeld van hoe het in de praktijk gaat. De actie zit in de collegezalen.

MC: Zijn er nog meer dingen waar je enthousiast van wordt?

De empirische revolutie die meer doorklinkt. Was al even zo in het onderzoek maar begint nu ook door te dringen in de collegezalen.


MC: Zie je ook minpuntjes? 

Ik heb het idee dat de studenten wat passiever en meegaander zijn dan vroeger en dat er onvoldoende tijd is voor bezinning. Het is allemaal wel wat gecondenseerd in korte blokken van twee maanden.


MC:Wat wil je dat een student kan als hij of zij de universiteit verlaat?

Dat ze denken en werken als een econoom, in het bezit van moderne tools die ze in de juiste context kunnen toepassen. 


MC: Als er één ding is dat je mag veranderen?

Ik zou fors extra budget besteden aan meer persoonlijke feedback aan studenten van hoge kwaliteit. Dat komt nu eigenlijk pas echt van de grond in de latere fase van de studie.


Robert Dur is hoogleraar Economie aan de Erasmus Universiteit. Hij is tevens de president van de Koninklijke Vereniging voor de Staathuishoudkunde.

Deze blog is onderdeel van de categorie

Economenpanel

backtotop-groen Created with Sketch.